Canelons freds

Dues coses em van cridar l’atenció en veure aquest llibre: la coberta, amb una il·lustració de Juanjo Sáez, i el títol, que no donava gaires pistes sobre el contingut. Quan vaig començar a llegir les primeres planes, vaig veure que havia trobat una joia: sentit de l’humor sempre present en els diàlegs, les situacions, els personatges, les descripcions…Hi ha moltes coses a destacar en aquest llibre, escrit per Anna Manso i editat per Cruïlla l’any 2008. Guanyador del Premi Gran Angular 2008, ens explica la vida quotidiana de dues adolescents (reals, intel·ligents, cíniques, imperfectes) i el seu entorn. Les aventures paral·leles dels dos personatges inventats per una de les protagonistes, un arqueòleg karateka i el seu amic, aporten encara més diversió a la història.

El que més m’ha agradat: l’espontaneïtat i naturalitat dels diàlegs, les situacions surrealistes i el defuig del políticament correcte. I per fi he entès el títol; m’encanta que no s’hagi desvetllat fins al final (he estat tot el llibre pensant a què coi venia).

Podria comentar que el llibre parla de l’amistat, les dificultats de la vida i l’etapa adolescent…Però quasi tots els llibres on apareixen adolescents estan relacionats directa o indirectament amb aquests temes (amistat, família, institut…) i per tant no em semblen motius per destacar-lo. Mai recomanaré un llibre a un jove perquè parli “d’amistat, dificultats de la vida o etapes vitals”. Senzillament m’ho he passat bé llegint-lo, i és això el que, en la meva opinió, fa especial un llibre: que et faci pensar, que et faci riure, que et faci somiar…

Aquest llibre no pot faltar en una biblioteca juvenil; és una potent arma de destrucció massiva contra la llibrefòbia! Vull donar les gràcies a l’autora per haver-me fet passar una estona tan divertida.

Si voleu saber-ne més, podeu visitar el bloc de l’autora.

(Font de la imatge).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *