El fons de coneixements a la biblioteca juvenil

A les biblioteques escolars on conviuen infants i joves, a diferència de les públiques, el fons de coneixements generalment no està classificat per edats; sovint, els joves es troben amb recursos que no són adients per a la seva edat, especialment recursos massa infantils, fet que els indueix a pensar que no s’adequen a les seves necessitats. I quan existeix una àrea juvenil, normalment conté ficció, però no coneixements. Aquest fet contribueix a fomentar la idea que la biblioteca és un espai només per a superlectors, on aquests bàsicament troben fons de ficció. La biblioteca ha de ser un espai democràtic i útil per a tots, els que es consideren lectors i els que no. A continuació, oferim alguns consells que podrem aplicar a zones juvenils de biblioteques escolars i públiques.

 

Ajuda’ls a estudiar

Una sol·lució per a dinamitzar el fons de coneixements és fer una sel·lecció dels recursos més adequats per a les seves necessitats educatives, sel·lecció que ens pot ajudar a realitzar el personal docent de secundària. Els top ten que sovint tenen èxit amb la ficció també els podem elaborar amb els coneixements. Aquest fons seleccionat pot anar ubicat a la zona juvenil, de manera que el jove que cerqui recursos per als seus estudis els trobi de manera ràpida i senzilla, sense haver de remenar entre mil llibres per a trobar-los. Si vol ampliar la seva cerca, sempre podrà visitar l’àrea general de coneixements. Destaca les novetats en coneixements igual que ho fas amb la ficció. Sigues flexible amb la classificació; la CDU és el millor sistema que hi ha per a classificar el coneixement, però si consideres que has de realitzar canvis per a facilitar la vida als teus usuaris, no dubtis a fer-ho: per exemple, potser la informàtica és un camp que pot estar al mateix nivell d’importància que la filosofia, i no dins el 681.3. Vigila també la nomenclatura de la senyalització: “obres generals” és difícil d’entendre per un usuari no habitual de la biblioteca.

denver

A la zona juvenil del web de la Denver Public Library, l’equip de biblioteca destaca alguns recursos que considera de qualitat. Ofereix consells de cerca i ús, disponibilitat en Android i iPhone, classificació temàtica senzilla, breu descripció del recurs…Aquest lloc web ens agrada molt!

 

Però no tot és estudiar!

Però no ens aturem aquí: a la biblioteca no només es pot anar a estudiar, sinó també a consultar temes de coneixements que interessin als joves. Recomanem ubicar dins aquest fons recursos visualment atractius de temes no relacionats amb el currículum educatiu. Una bona idea pot ser destacar dins dels coneixements aquells temes que els poden interessar, com música, disseny, informàtica, moda, esports…Massa sovint hem vist racons juvenils on bàsicament trobem informació sobre prevenció sexual i drogues, com si fossin els únics temes que poden interessar als joves (que hi han de ser, però no en exclusiva). Aquest recurs està magníficament aplicat a la biblioteca de Sagrada Família, que disposa d’un Espai Jove atractiu i útil. Recomanem la inclusió de revistes i diaris, que poden resultar un recurs molt efectiu amb el públic juvenil. I no oblidem el més important: comptar amb la participació de l’usuari per a triar i presentar els recursos. No triis tú les revistes, que les triin ells!

sagrada familia
Espai Jove Sagrada Família (font de la imatge

 

Fomenta el web a l’espai físic

Internet no és l’enemic de la biblioteca; és el seu aliat. Per tant, l’espai web de la biblioteca ha d’oferir recursos web actualitzats i de qualitat. No els deixem sols a l’hora de trobar els recursos adequats a les seves necessitats, ajudem-los amb una bona selecció de webs. No cal que sigui molt extensa (de fet, molts recursos encara els poden allunyar més, per resultar feixuga la seva consulta), però si de qualitat. Aquests recursos han de poder ser visualitzats i emprats de manera còmoda i senzilla a través del web de la biblioteca; en aquest sentit, un bon lloc web per a triar eines de gestió, selecció, publicació i visualització és Biblioteca escolar 2.0. Podem recordar a l’usuari presencial l’accés als recursos digitals de la biblioteca, per exemple posant un cartell a la zona de coneixements, o fent que la plana d’inici dels ordinadors sigui aquesta. Sobre aquest aspecte, és important recordar que els joves aprecien els recursos físics de la biblioteca: la idea de que tot ho volen a Internet és un mite, així com la idea de que tots tenen moltes habilitats tecnològiques. Sobre els recursos web en parlarem més en una altra ocasió, ja que és un tema prou ampli com per fer-ne un article propi.

 

Escolta els teus usuaris

Un altre punt important és la contínua millora d’aquest espai: consulta els teus usuaris per a adaptar i millorar. Convida’ls de manera molt visible a opinar, a suggerir, a criticar…Difícilment ho aconseguiràs amb una petita bústia de suggeriments a l’entrada de la biblioteca. Crea esdeveniments de participació: les xarxes socials poden ser un aliat molt útil, ja que sovint és més fàcil per a ells opinar de manera anònima i a distància. I difón, difón i difón. Si has d’anar a les aules o casals de joventut a vendre la teva col·lecció de coneixements, fes-ho sense dubtar. Fes-los saber que la biblioteca és per a ells.

 

Crea un espai agradable

I per últim, l’espai físic dels coneixements. Ha de ser útil i confortable: senyalització clara, atractiva i visible, taules per a treballar de manera grupal i individual, ordinadors de consulta, equip audiovisual, pissarres i un sofà còmode per a poder consultar publicacions periòdiques o descansar una mica de les llargues estones d’estudi. Si poses una tauleta al costat del sofà amb números de revistes i diaris, així com expositors, no dubtis que els fullejaran. Un error freqüent és concebre l’espai de coneixements com un lloc fred, asèptic, amb 4 taules i cadires i poca cosa més. Els joves prefereixen llocs càlids per treballar, com els adults.

Aïlla la zona tant com puguis, tot assegurant un mínim de visibilitat per part del personal de la biblioteca; tothom necessita calma per a treballar i els joves no volen “nens” a prop. Si l’aïllament sonor no és possible, almenys crea’l a nivell visual: prestatgeries, expositors i paravents poden anar molt bé. A l’hora d’emprar la biblioteca, si l’espai és petit i compartit amb infants (fet habitual a les biblioteques escolars on conviuen usuaris de primària i de secundària), una bona idea pot ser posar en coneixement de l’usuari juvenil els horaris d’activitats de la biblioteca: així sabran quan és l’hora de conte, que precisament no és l’hora que ells triarien per anar a la biblioteca.

 

2e2bb570e3acc66419d3bc9e7eb8022c

b213ac39a91c26adb787dd8f28dfaf25

A la Teen Zone de la Biblioteca Central d’Schaumburg (Illinois, EEUU) tenen un magnífic espai adaptat a les necessitats dels joves. Als EEUU ja fa temps que s’han adonat que els joves necessiten un espai propi, tant físic com digital.

 

Realitza activitats relacionades amb coneixements

Si vols que considerin la biblioteca un espai amigable, ofereix-los la possibilitat de fer esdeveniments per a joves relacionats amb el fons de coneixements: exposicions, xerrades i conferències, tallers, reunions de grup…I aprofita aquests esdeveniments per a difondre el fons relacionat (després podràs avaluar l’impacte real en els usuaris: préstec, augment d’usuaris, etc.). Realitzant activitats relacionades amb el coneixement, i no només amb la ficció i l’oci, faràs que els usuaris associin la biblioteca al coneixement. Recorda que pots fer activitats a l’entorn de molts temes, i no només literatura i humanitats.

Procura que els docents d’instituts s’assabentin de la programació i col·laborin, ja que podran suggerir temes que estiguin treballant a classe i els puguin ser útils; així també faràs que els docents considerin la biblioteca un centre de referència que satisfà les seves necessitats. No es tracta de fer un casal de joventut, però tampoc ha de ser sempre un temple del silenci aliè a les seves necessitats. Pots reservar alguns dies del mes per a aquests esdeveniments.

····························································································································

Ben aviat, elaborarem un Top Ten de coneixements. Si tens algun suggeriment, no dubtis en fer-lo arribar a Bibliotecajuvenil.com!

 

(Font de la imatge que encapçala l’article)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *