Entrevista: Laia Ventura

Entrevistem a Laia Ventura, directora de la Biblioteca Municipal Ernest Lluch de Vilassar de Mar:

 

Què opines de la relació actual entre les biblioteques i el públic juvenil?

El públic jove busca en la biblioteca un espai de trobada, on treballar plegats, on xerrar plegats… i on tenir la Wi-Fi gratuïta. Ara mateix és difícil oferir aquests espais sense que vagi en detriment de la resta d’usuaris.

Hi ha experiències en d’altres biblioteques on s’ofereix un espai pensat per jovent. Però la meva pregunta és: per quin tipus de jove? Tenim tants tipus de joves com d’adults, amb diferents gustos…Però, l’experiència en algunes biblioteques evidencia que el fet d’oferir-los un espai on es sentin còmodes millora la relació d’aquests amb la resta de persones que utilitzen la biblioteca i amb el personal.

Actualment oferim un club de lectura juvenil, que és el menys nombrós de tots. Al jovent que llegeix habitualment és fàcil de fidelitzar-los, però aquests són pocs…

Les sessions del pla de lectura amb els instituts també ajuden a trencar barreres entre la biblioteca i aquest tipus de públic. I el fet d’oferir-los propostes de lectura com còmics, novel·la juvenil atractiva o fins hi tot àlbums il·lustrats, trenca esquemes i estableix un vincle.

 

Quines oportunitats veus en la relació biblioteca-joves?

Més cordialitat i fluïdesa en la relació. Intercanvi d’opinions. Participació en la selecció de fons, proposta d’activitats… més sinèrgia.

 

Com creus que ha de ser l’espai físic de la biblioteca per a joves?

Difícil resposta…  Penso que hauria de ser còmode, mòbil, obert… amb fons, en principi, juvenil…però això ho hauríem de decidir entre tots, joves i biblioteca.

 

Quins serveis creus que ha d’oferir la biblioteca als joves?

Espai per trobar-se (per treballs o no), espai d’estudi (a la biblioteca o no), suport en els crèdits de síntesi i treball de recerca… I el que ens proposin.

 

Com creus que es podria incloure als joves en la presa de decisions a la biblioteca?

Actualment els processos de participació i/o cocreació no són simplement una tendència, sinó que si volem equipaments públics que cobreixin les necessitats de la ciutadania, cal que els fem partícips. Aquests processos no són fàcils, ni àgils però posen bons fonaments. Un petit exemple de participació ha estat que enguany el jovent del club de lectura han fet la nostra tria de novel·la juvenil de Sant Jordi de la nostra biblioteca, inspirant-nos en El club dels experts de la Biblioteca de Castelldefels.

 

Una bona novel·la juvenil és…

La que no passa el temps per ella i la que agrada a un adult.

 

Biblioteca Ernest Lluch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *