Lectura Fàcil i joves

Li tinc molt apreci, personal i professional, a l’Associació Lectura Fàcil. Els llibres amb el segell LF garanteixen (copiat del seu web) “l’accés a la lectura especialment per a persones amb dificultats transitòries (inmigració, incorporació tardana a la lectura, escolarització deficient…) o permanents (trastorns de l’aprenentatge, diversitat funcional, senilitat…)”. No parlaré dels beneficis que presenta l’LF per a la societat perquè em semblen evidents (gràcies per existir, ALF!).

Un exemple: treballava en una biblioteca escolar on hi havia un alumne de 10 anys que gaudia amb llibres d’aventures juvenils, però el seu vocabulari i fluïdesa lectora no li permetien entendre algunes obres JN. És a dir, el seu nivell de maduresa i el seu nivell lector eren molt desiguals. Per aquestes dificultats que presentava el lector no vaig dubtar en recomanar-li grans clàssics d’aventura juvenil en LF.

Ara bé: últimament em trobo amb mestres de secundària i (pocs) bibliotecaris que, per a que els joves llegeixin, aconsellen els llibres LF, exclusivament, com a substitut de l’obra original. Bé, doncs no hi estic d’acord. És a dir, si la persona en qüestió té alguna dificultat transitòria o permanent, endavant, és clar que sí! Però a joves que no presenten cap dificultat no li trobo gaire sentit. És a dir, aquí s’està confonent mandra amb dificultat. I no crec que així fem cap favor als joves, més aviat al contrari. Penso que és millor que llegeixin un fragment de l’obra original a que llegeixin l’obra sencera en LF. Als joves que no els agrada llegir no crec que l’obra els agradi més per estar en LF. Això no vol dir que em sembli malament que un jove, per iniciativa pròpia, agafi un llibre LF, al revés; però que els “adults” fem la suposició que els joves “no ho entendran” si no és en LF…Com a prescriptors, crec que fem bé recomanant llibres que els animin a superar-se, llibres “difícils”. Recordo, a l’adolescència, el primer cop que vaig llegir Rayuela de Cortázar, no vaig entendre ni la meitat. El segon cop, una mica més. I el tercer, ja picada, encara més.

Per tant, recomano llibres LF per a tots aquells joves que presentin dificultats lectores. No per als mandrosos o no lectors. Vaja, és la meva opinió; si en teniu una altra, espero les vostres opinions! Per donar una ullada a les col·leccions i conèixer més de l’ALF, us recomano visitar http://www.lecturafacil.net/. Els llibres LF, que recomano tenir sempre en les vostres biblioteques, els podeu identificar pel logotip oficial:

l-facil

(Font de la imatge: Club de Lectura Fàcil para adolescentes con dificultades).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *